Hasır Sepet

Cuma, Mart 17, 2006

PORTAKALLI KAKAOLU KEK



Yapalı çok uzun zaman olmuş tariflerden biri daha. Portakalla kakaonun yan yana geldiği her zaman olduğu gibi muhteşem.
Benim tavsiyem bir boş zamanınızda portakal şekerlemesini de kendinizin yapması. Hazır alınan şekerlemelerde olmayan çok güzel bir koku oluyor ev yapımı olanlarda.
Kolay gelsin!

PORTAKALLI KAKAOLU KEK

Malzemeler:

200 gr şeker
125 gr un
45 ml kakao
5 ml kabartma tozu
175 gr margarin-tereyağı
3 adet yumurta
portakal şekerlemesi
Süsleme için; 60 gr pudra şekeri, 1-2 çorba kaşığı portakal suyu

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Un, kakao, kabartma tozu ve bir çimdik tuzu bir kaseye eleyin.
2. Oda ısısında iyice yumuşatılmış yağı şekerle birlikte iyice çırpın.
3. Yumurtaları teker teker ve her eklemeden sonra iyice çırparak karıştırın.
4. Küçük küçük doğranmış prtakal kabuğu şekerlemesini de ekleyip bir spatulayla karıştırın.
5. Un-kakao karışımını da ekleyin.
6. Önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişirin.
7. Pudra şekerini bir kaseye eleyin ve ancak yumuşak bir karışım oluşturacak kadar portakal suyu ekleyin. KAseyi içinde sıcak su olan bir kabın içine oturtup kaşıktan kolayca akacak kıvama gelene kadar ısıtın ve o ısıda tutun.
8. Keki kalıbından çıkardıktan sonra sıcak şerbeti üzerine gezdirin, birkaç portakal şekerlemesiyle daha süsleyin.
9. Taze krema ile servis edebilirsiniz.
7.

Çarşamba, Mart 08, 2006

ÇÖREKOTLU CİPSLER



Bu sıralar sıkıştım da sıkıştım, bağlı olarak da blogumu güncelleme aram açıldı. "Birşeyler yapıyor da yazmıyor olabilir misin acaba?!" diyenlere cevabım "Hayır". Günlük en çabuk cinsinden yapılabilen yemekler yapıyorum, tek tasam uyumak her boş bulduğum vakitte çünkü. Ev temizliğine bile ekstradan vakit yaratıp zaman ayırabiliyorum. Bir boş vakitte de gidip gözüme lens alacağım, bunların süresi bitiyor çünkü artık.
Duyanlar acıyacak! :)
Bu tarif de yeni değil geçtiğimiz bir aylık sürenin içindeki herhangi bir günde yapmıştım, tam tarihi hatırlasam yazacağım ama nafile. Hoş kim aldırır tam tarihine onu da bilemiyorum ama :)
Orijinal tarif kepekli cipslerdi, kepekli un bulamadım, bulmak için de dolaşamadım, o yüzden benimki farklı bir versiyon oldu böyle.
Kırt kırt kahveyle çok güzel gidiyor yalnız belirtmek lazım.

ÇÖREKOTLU CİPSLER

Malzemeler:

Yarım su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı kepek unu (Ben beyaz un kullandım)
1,5 çay bardağı un
1 poşet hamur kabartma tozu
Üzeri için:
1 yemek kaşığı eritilmiş margarin
1 yemek kaşığı susam (ben çörekotu kullandım)

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Yoğurt, sıvı yağ, toz şeker, tuz, kepek unu, un ve hamur kabartma tozunu
karıştırıp iyice yoğurun.
2. Hamuru 1-2 mm kalınlığında açın.
3. 5x5 cm karelere kesin ve yağlanmış fırın tepsisine sıralayın.
4. Üzerlerine eritilmiş margarin sürüp çörekotu serpin ve pişirin.