Hasır Sepet

Çarşamba, Mart 30, 2005

ÇİLEKLİ PAVLOVA



Dün bu tarifi hazırladım. Denemeyi hep istediğim, ama daha önceki hüsranla sonuçlanan beze girişimlerimden dolayı cesaret edemediğim, hep de özendiğim bir pastaydı.
Kötü olsun olmasın, en azından içimde kalmasın mantığıyla yola çıkarak giriştim. Sonuç; beze yine beyaz olmadı, yeteri kadar çırpmamışım istenilen ölçüde sertleşmedi, pişirirken The Sims oynayacağım diye alüminyum folyoyla üstünü kapatmayı unuttum falan filan. Neticede gene de beğendiğimize göre az daha özen göstersem harikalar yaratacaktım demek :)
Bir de aksiliktir ki hem telefonumun saati hem de kol saatim bozuldu, zamanı bilememekten dolayı ne zaman fırına koydum çıkardım onu da tam bilemiyorum. Koyarken de 18:50 idi çıkarırken de :)
Bu pavlova'nın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi.
İsminin kaynağı ise ünlü balerin Anna Pavlova imiş. Avustralya ve Yeni Zelanda'ya sık sık gider, bu ziyaretlerinde de onun şerefine kendi ismi verilen bu süper şey yapılırmış.
Ben derim ki, benim başıma gelen bir ton aksilik sizin başınıza gelmeyecektir, deneyin, pişman olmazsınız.

ÇİLEKLİ PAVLOVA

Malzemeler:

3 adet yumurta akı
175 gr toz şeker (12 yemek kaşığı)
1/2 çorba kaşığı buğday nişastası
1/2 çay kaşığı elma sirkesi
200 ml süt kreması
1/2 paket vanilya
2 çorba kaşığı tozşeker
500 gr çilek (varsa çilek-böğürtlen-ahuduru karışımı)

Fırın 110 derece

Yapılış:

1. Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serin, bu kağıdın üzerine de bir yuvarlak kek kalıbı yardımı ile bir daire çizin.
2. Yumurta aklarını sertleşene kadar çırpın. Üzerine şekerin yarısını ekleyip üstü parlak bir görünüm alıp bıçakla kesilebilecek kıvama gelene kadar çırpın.
3. Kalan şekeri, nişasta ve sirkeyi ekleyin, çırpmadan ve akları söndürmeden iyice birbirine karıştırın.
4. Bezenin yarısını yağlı kağıt üzerine çizdiğiniz dairenin merkezine dökün ve bir kaşığın sırtıyla çizgilerin dışına taşırmadan, bir tabaka halinde yayın.
5. Kalan yarısını krema torbasına doldurun, yaydırdığınız bezenin üzerine, orta yerinde bir çukurluk bırakacak şekilde kenarlarına sıkın.
6. Önceden ısıtılmış fırında 2 saat kadar pişirin. Yalnız bir saatin sonunda üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp pişirmeye devam edin.
7. Bu arada, krema ve şekeri sertleşene kadar birlikte çırpın, çilekleri yıkayıp doğrayın.
8. Çileklerin yarısını kremaya karıştırın, kalan yarısını süsleme için ayırın. Kremayı fırından çıkarıp soğuttuğunuz bezenin çukur yerine dökün, üzerini çileklerle süsleyin.

Pazartesi, Mart 28, 2005

HÜNKAR BEĞENDİ



Patlıcanı elma gibi çiğ çiğ bile yiyecek kadar çok seviyorum, her çeşidini hem de. Siz de bir patlıcanseverseniz eminim bu yemeği beğeneceksiniz.
Bir seferinde bir arkadaşım patlıcanda vitamin-mineral adına birşey bulunmadığını söylemişti de çok üzülmüştüm. Ama aşağıdaki bilgiyi okursanız bunun doğru olmadığını göreceksiniz. Ayrıca bir sigara içicisi olarak içeriğindeki nikotine de tav oluyor muyum diye merak etmiyor da değilim. :) Aynı sebepten çocuklara yedirilmesi de önerilmiyormuş. Ben internet bilgilerinin yalancısıyım.

Patlıcan: Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor. Uzmanlara göre, patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.

Son söz olarak, bu 4 kişilik bir ailenin yemeği, ben bu ölçülerle yaptım bize fazla geldi, iki kişi iseniz yarım ölçüyle yapmanızda fayda var.

HÜNKAR BEĞENDİ

Malzemeler:

8 adet patlıcan
2 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un
1 bardak süt
4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
300 gr dana kuşbaşı
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz-karabiber

Yapılış:

1. Patlıcanları çatalla birkaç yerinden deldikten sonra ocakta közleyip, kabuklarını soyun. İncecik doğrayın.
2. 1 kaşık margain ile unu pembeleştirin. Üzerine patlıcanları ekleyip 2-3 dakika çevirerek pişirin.
3. Sütü ilave edin, 5 dakika karıştırarak pişirdikten sonra, tuzu ve 2 kaşık rendelenmiş kaşarı ilave edin. Kaşar peyniri eriyince altını kapatın.
4. Etleri ufak doğranmış soğanlar ve margarinle birlikte kavurun. Salçayı da ekleyip 2 dakika karıştırın.
5. Baharatları ve üzerini geçecek kadar suyu ekleyip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
6. Servis tabağına beğendiyi yayın, Üzerine etleri alın, kalan kaşar peyniri ve maydanozla süsleyebilirsiniz.

Cumartesi, Mart 26, 2005

PORTAKALLI KREM KARAMEL



Malzemesi az, tadı bol, yapımı kolay hem de hafif bir tarif arıyorsanız bu ideal. Biz çok beğenerek yedik. Tek püf noktası verilen ölçülere riayet etmek.
Ben her ölçüyü yarıya bölerek yaptım, fotoğrafta gördüklerinizden 6 tane çıktı.

PORTAKALLI KREM KARAMEL

Malzemeler:

Karamel:
75 ml (5 çorba kaşığı) su
100 gr (1/2 su bardağı) şeker

Portakallı krema:
4 büyük portakal
5 adet yumurta
60 gr (4 çorba kaşığı) tozşeker

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Karamel için, su ve şekeri bir kaba alıp, kesinlikle karıştırmadan, kabı sallayarak rengi iyice kahverengine dönene kadar pişirin.
2. Her bir minik sufle kabının yada başka herhangi bir kalıbın dibine biraz karamel dökün ve sıcakken yaydırın.
3. Portakallı krema için, Bütün portakalları sıkın. 500 ml portakal suyunuz olmalı.
4. Yumurta ve tozşekeri bir kapta iyice çırpın. Çırpmaya devam ederek portakal suyunu azar azar ekleyin. Karışımı başka bir kaba süzün.
5. Her kalıba eşit olacak miktarlarda paylaştırın.
6. Tüm kalıpları içine bir bez serip üzerine kaynar su döktüğünüz büyük kare bir borcama yerleştirin. Bez seriyoruz ki su fokurdayıp kremanın içine çıkmasın. Suyun miktarı da kalıplarınızın yarısına gelecek kadar olmalı.
7. Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

Perşembe, Mart 24, 2005

TAVUKLU SALATA



Bugün boş günümdü, uyuya uyana bir hal oldum, hala da sersem başım.
Bunu söylüyorum ki saçma sütlaç birşeyler yazarsam mazur görün :)
Bu arada sütlaç pirinçli olandı değil mi? Varsa tarifi bilen birileri yazabilir mi acaba bana rica etsem? Teyzem çok güzel yapardı sütlacı(?)
Bu akşamın menüsü hünkar beğendi, domates çorbası ve portakallı krem karamel idi. Hiçbirini yiyememekten dolayı da gayet gururluyum :) Benim menüm bu gördüğünüz salata ve bol bol berrak su. :)
Salata bilinmedik bir şey değil aslen, sadece bir de benim yaptığım gibi deneyin diye yazmak istedim. Diğer tarifleri de gün gün eklemeye çalışacağım.
Bu tarifi arşivlerde ana yemeklerin altına ekliyorum çünkü bu miktarlarla yemeğin yanında yenilmekten öte ana yemek oluyor bence. Belki küçültülürse ancak...

TAVUKLU SALATA

Malzemeler:

100 gr tavuk göğüs kuşbaşı
3 yaprak atom marul
1 büyük havuç
1 büyük salatalık
1 büyük domates
1 çorba kaşığı mısır
2 çorba kaşığı yoğurt
Maydanoz
Kekik
Tuz
Fesleğen
Zeytinyağı
Limon suyu

Yapılış:

1. Tavuk göğüsü çok çok az yağda soteleyin.
2. Marul, maydanoz, fesleğen ve domatesi incecik kıyın. Havuçla salatalığı rendeleyin.
3. Bir kasede zeytinyağı ve limon suyunu çırpın.
4. Tüm malzemeleri derin bir kaba alın, çırptığınız yağ-limon karışımını üzerine dökün tuzunu ekleyin.
5. İyice karıştırdıktan sonra servis kasesine alın. Üzerine Tavuk parçalarını ve bir iki siyah zeytini serpiştirin.
6. En üstüne yoğurdu biraz çırpıp homojen hale getirdikten sonra dökün.

Afiyetle yiyin. Ot çöp gibi gözükmesine rağmen gerçekten doyuruyor insanı, bütün gece acıkmıyorsunuz.

Çarşamba, Mart 23, 2005

PASTA SÜSLEME





Uzun zamandır pasta süslemek için marzipan kadar zahmetli olmayan, ama zararlı maddelerden de oluşmayan bir hamur arıyordum. Bunu buldum en sonunda. Hamur kıvamı gerçekten çok güzel oldu. Benim iki renk gıda boyam vardı o yüzden yaptıklarım böyle Galatasaraylı oldu, gıda boyası renklerinizi çoğaltarak daha hoş formlar elde edebilirsiniz.
Fimo hamuruyla herhangi birşeyler yapmış olanlar aynı teknikleri bu hamurlarla da uygulayabilirler, böylelikle miktarları da çoğaltarak ilginç pasta kaplamaları yapabilirsiniz. Bir ara vakit bulduğumda benim de ilk yapacağım şey bu zaten.
Ve eminim ki sizin yaptıklarınız benim beceriksizce çabalarımdan daha güzel olacaktır. :)


Yapılış:

Küçük bir teflon tavada 2 yemek kaşığı suya kürdan ucu ile çok az gıda boyası koyup karıştırın, 1 yemek kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı pudra şeker ve fındık büyüklüğünde tereyağ ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın. Bir yemek kaşığı nişasta ilave edip elinizle yoğurun. Oyun hamuru kıvamında olmalıdır. Kıvam bulması için biraz su ekleyebilirsiniz.

Pazartesi, Mart 21, 2005

YOĞUNLUK



Taa 16 Marttan beri siteyi güncellemedim ve bir gerekçem elbette ki var. Okul çok sıkışık. Yazılılara başladım, her sınıfa bin tane çalışma sorusu vermem gerek, 4 grup yazılı yapma alışkanlığımdan vazgeçemediğimden dünya kadar soru hazırlamam gerekiyor, yetmiyor illet Performans Değerlendirme beni çatlatacak, bir de kurs için test hazırlamak girdiğinde araya, eve gelip de onu bunu yapacak, fotoğraflayacak hiç vaktim kalmıyor. Bu akşam bir fantezi yapıp, kıymalı pideyle portakallı krem karamel deneyeceğim, tabii gücüm kalırsa. Çünkü yarına ortak sınav için sorulacak soruları da bilgisayara geçmem gerek.
En kötüsü de bacaklarım sürekli ayakta durmaktan çok ama çok ağrıyor. Bugün eve topallaya topallaya geldim. Sanırım yakın bir zamanda çok hoş varislerim olacak.
Dışarıdan bakanlar "Öğretmenlik de iş mi, üç ay tatiliniz var" der dururlar, ama bunu söyleyenlerin hiçbiri eve iş getirmez. Bizim ise okulda ders anlatmamız iş gibi bile gelmiyor, asıl bütün angaryalar evde yapılıyor.
Velhasıl biraz yorgun, biraz gerginim. En kısa zamanda yeni birşeyler eklemeye çalışacağım.
Sizlere herkes bildiği için tarifini yazmaya gerek görmediğim bir bezelye yemeğiyle veda ediyorum :)

Çarşamba, Mart 16, 2005

MERCİMEK KÖFTESİ




Bu muhteşem, fevkaladenin de fevkinde, gözleri yerinden uğratası köfteleri kim yaptı dersiniz?
EŞİM!!!
Tarifi yok, bilmiyorum çünkü, işyerinden arayıp da mercimekli köfte tarifi alacak kadar canıma da susamadığım için sizleri sadece görüntü ve malzeme listesi ile başbaşa bırakıyorum. Ne kadar isterseniz o kadar katın, fotoğraftaki görüntüyü tutturana kadar.
Uğur'cum ellerine sağlık :)


MERCİMEK KÖFTESİ

Malzemeler:

Zeytinyağı
Mercimek
Soğan
İnce bulgur
Tuz
Limon


Yapılış:

Bunları belli oranlarda karıştırın. :)

Pazartesi, Mart 14, 2005

BONCUK YUMURTA



Bir Sahrap Soysal tarifi daha. Akşam yemeği olarak, bir tane boncuk yumurta, bir iki dilim etimek, az bi yoğurt, salatalık, domates yerseniz rejim yapmış olursunuz. Ve içiniz yanar :)
Miktarı artırabilirsiniz eğer isterseniz...

BONCUK YUMURTA

Malzemeler:

1 haşlanmış yumurta
Maydanoz
Kırmızı biber
Tuz
Beyaz peynir
Zeytinyağı


Yapılış:

1. Yumurtayı katı biçimde haşlayın. Diklemesine düzgünce keserek sarısını çıkarın.
2. Sarıyı ezerek beyaz peynir, kırmızı biber, maydanoz ve birkaç damla zeytinyağı ile karıştırın.
3. Bu karışımı yuvarlayıp beyazların oyuk bölgelerine doldurun.
4. Zeytin-Maydanozla süsleyebilirsiniz.

İşte bu da Mine'nin boncuk yumurtası!

Cumartesi, Mart 12, 2005

PİLİÇLİ KARNIYARIK



Bu tam bir diyet yemeği. Üstelik lezzeti de çok güzel. Normal, kıymalı, kızartılarak yapılmış karnıyarığı çok severim ama gerçekten ağırdır, insanın midesine oturur. Bu hafif ve süper oldu.
Asıl tarif bir zamanlar bir gazetenin vermiş olduğu tarif kitabı, yazan da Sahrap Soysal. Bu hanımın yaptığım bütün tarifleri süper oluyor. Bir de boncuk yumurtasını yaptım onu da yazacağım önümüzdeki günlerde.
Annem karnıyarığı normalde de kızartarak yapmaz, fırında patlıcanları közler, sonra içini doldurur, bu da onun bir çeşidi.
Ne varsa Egelilerde var mirim! :)

PİLİÇLİ KARNIYARIK


Malzemeler:

4 adet patlıcan
250 gr tavuk kıyma (benim yoktu, göğüs etini miniminnacık doğrayarak yaptım)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet domates
2 çorba kaşığı domates salçası
1 havuç
1 yeşil biber
Tuz, karabiber

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Patlıcanların kabuklarını çizgili şekilde soyup, karnını yarın. :)
2. Tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayın.
3. Zeytinyağının bir kaşığıyla soğanları pembeleştirip üzerine tavuğu alın ve suyunu çekene kadar pişirin.
4. Domates salçasının bir kaşığını ekleyip 1-2 dakika karıştırın.
5. Rendelenmiş havuç, minicik doğranmış yeşil biber ve soyulup minicik doğranmış domatesi ekleyip kendi suyu ile pişirin.
6. Patlıcanları fırın kabına alın, içlerini pişirdiğiniz karışımla doldurun.
7. Kalan domates salçasını bir su bardağı suyla ezip üzerlerine dökün, kalan bir kaşık zeytinyağını da üzerine gezdirin.
8. Fırın kabının üstünü tamamen alüminyum folyo ile kapatın, 30 dakika kadar pişirin.

Perşembe, Mart 10, 2005

GÖKKUŞAĞI BÖREĞİ



Bu böreği uzun zamandır denemek istiyordum. Eşim bir kısmını beğenerek yedi, kalanını da okula götürdüm, artık aç olduklarından mı böreğin güzelliğinden mi bilmem ama kapış kapış gitti, inanmazsınız sonrasında "çok güzel olmuş" diyenler bile çıktı. :)
Margarin zaten hiç kullanmıyordum, makarna ve pilavda bile. Bir Trakyalı olarak da favorim her zaman ayçiçek yağıydı ama son zamanlarda etli yemekleri bile zeytinyağıyla yapmaya başladım. Sadece salatalara eklemekte zorlanıyorum, çiğ zeytinyağının kokusu ağır geliyor çünkü. Bu börekte bahsettiğim tüm yağlar da zeytinyağı.


GÖKKUŞAĞI BÖREĞİ

Malzemeler:

3 yufka
500 gr ıspanak
1/2 demet maydanoz
2-3 havuç
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 kuru soğan
250 gr çökelek
Zeytinyağı

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Ispanak ve incecik doğranmış kuru soğanı zeytinyağında suyunu salıp çekene kadar pişirin.
2. Havuçları rendeleyip yine çok az zeytinyağında soteleyin.
3. Çökelek ve maydanozu 2-3 çorba kaşığı sütle ezerek karıştırın.
4. Süt, bir miktar zeytinyağı ve yumurtayı çırpın. İlk yufkayı yayın, üzerine sütlü karışımdan bolca dökün. ıspanağı tüm yufkanın yüzeyine yayın.
5. İkinci yufkayı da üzerine serin ve önce sütlü karışımla ıslatıp sonra çökelekli karışımı dökün.
6. Son yufayı da üzerine serip sütlü karışımla ıslatın, havucu yayın.
7. Bir ucundan başlayarak rulo yapın, bu dev ruloyu ikiye kesin, yağlı kağıtla kaplanmış teposiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı ve susam dökün. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Salı, Mart 08, 2005

ANKET



Bugün Mine'den bir mail aldım, food bloglarda başlamış olan bir anketi bana da yollamış, bunları kendi blogumda cevaplayabileceğimi belirtmiş. Konu kitap olduğu için ben de atladım tabii. Şimdi bütün kitap severler klavye başına, kim ne okuyor, ne tavsiye ediyor öğrenelim...

Sorular şöyle;

1- Yılda kaç kitap okuyorsun?
2- En son hangi kitabı aldın?
3- En son hangi kitabı okudun/okuyorsun?
4- En sevdiğin ya da senin için en önemli 5 kitap?
5- Bu anketi kime, niçin yollarsın?

Benim cevaplarım aşağıdakiler, sizinkiler ne?

1. Başkalarından alarak okuduklarımı saymazsak en az 40-50. Onları da katarsak herhalde 100-150 yi buluyordur.
2. Dustin Thomason, Ian Caldwell- 4'ün Kuralı.
3. 4 'ün Kuralına henüz başlamadığım için sanırım Maeve Binchy - Ateşböceklerinin Mevsimi'ni yazmam daha doğru olur.
4. a) Mary Margaret Kaye - Uzak Tepeler (Artık basımı yok, bana bu kitabı bulanın kulu kölesi olurum :))
b) John Steinbeck - Cennetin Doğusu
c) Gabriel Garcia Marquez - Yüzyıllık Yalnızlık
d) Peyami Safa - Canan
e) J. K. Rowling - Harry Potter Serisi
5. Aslında foodblogu olmamasına rağmen, anneme, ablama ve kızkardeşime göndermek isterim, anneme bize bu güzel alışkanlığı kazandırdığı için, ablama kitap okuma seanslarına büyük bir şevkle eşlik ettiği ve ben gibi korsandan almamasına rağmen kıymetli kitaplarını paylaştığı, güzel kızım Betülüme okuma alışkanlığıyla beni gururlandırdığı için.


Minecim teşekkür ederim mailin için.

Pazartesi, Mart 07, 2005

ANTEP FISTIĞI EZMELİ KURABİYE



Hamdune iki paket antep fıstığı ezmesi getirdi geçtiğimiz haftalarda. Bunları nasıl kullanacağımı bilmiyordum. Forumda bu konuyu sorduğumda Zinnur bu kurabiyelerin tarifini verdi. Onun kurabiye resmi de aşağıda. Mis gibi antep fıstığı kokan kurabiyelerim oldu. Ben tarifi 1/4 ölçüyle yaptım 4 tane kurabiyem oldu :)
Zinnur teşekkür ederim tarifin için.
Hamduneciğim, çok teşekkür ederim, en kısa zamanda kurabiyelerden yemeye gel :)
Kurabiyeler fırından çıktıklarında adeta pişmemiş kadar yumuşak oluyorlar, bu sizi yanıltmasın, durdukça sertleşiyorlar.
Antep fıstığı ezmesinin resmi de aşağıda.

ANTEP FISTIĞI EZMELİ KURABİYE


Malzemeler:

110 gr (1/2 bardak) tereyağ, oda sıcaklığında
55 gr (1/4 bardak) fıstık ezmesi
230 gr (1 bardak) esmer şeker
1 yumurta
Vanilya
230 gr (2 bardak) un (yarısı normal, yarısı kepekli)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı tuz
50 kabuksuz şam fıstığı

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Tepsinize yağlı kağıt serin. Büyükçe bir kaseye un, kabartma tozu ve tuzu eleyin.
2. Mutfak robotunuzla tereyağ, esmer şeker ve fıstık ezmesini iyice çekin.
3. Buna yumurta ve vanilyayı ekleyip güzelce karıştırın.
4. Unlu karışımı 2 defada ekleyip karıştırın.
5. Yağlı kağıda bir çorba kaşığı dolusu toplar halinde yerleştirin.
6. 12 dakika pişirin.


Cumartesi, Mart 05, 2005

LAZANYA



Eşim akşama lazanya istedi, ben de böylelikle ilk defa lazanya pişirmiş oldum. Tarif aslen Piyale Lazanya paketinin üzerindeki, ama değişiklikler yaptım tabii. Bir de beşamel sos hazırlanışı esnasında bir kazaya uğradı, topak topak mıncık-cıvık birşey oldu kaldı. Ben de en ince tel süzgeçten ezerek geçirip kullandım. Belki sizde de aynı sorun yaşanırsa çözümü budur diye yazıyorum.
Ayrıca yine bir ilk, etli bir yemekte karanfil kullandım, ne kadar hoş olduğunu tahmin edemezsiniz. Bundan sonra alakalı yada alakasız her etli yemeğin içine eser miktarda da olsa karanfil katmaya karar verdim.
Benim yaptığım asıl tarifin aileciğimize indirgenmiş hali, daha kalabalıksanız çoğaltabilirsiniz.
Dipnot: Ben sadece iki çatal aldım tadına bakmak için, yemedim!!! :)

LAZANYA

Malzemeler:

4 tane lazanya
200 gr dana kıyması
1 kuru soğan
1 havuç rendesi
1 dolu yemek kaşığı salça
1 kesme şeker
1/2 su bardağı kaşar rendesi
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, karanfil

Beşamel Sos:

1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
1,5 su bardağı soğuk süt


Yapılış:

1. Lazanyaları bol tuzlu suda 15 dakika kadar haşlayın.
2. Azıcık sıvı yağda kuru soğan ve havucu soteleyin. Üzerine kıymayı ekleyerek kavurun.
3. Kıymanın üzerine salça, tuz, karabiber, kırmızı biber ve karanfili ekleyip, yarım su bardağı da su koyun ve suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra kesme şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın.
4. Beşamel sosu yapmak için; yağı eritip içerisinde unu kavurun. Sürekli karıştırarak sütü ilave edin ve karıştmayı kesmeden koyulaşmasını bekleyin.
5. Bir fırın tepsisine ilk lazanyayı koyun, üzerine kıymalı sos ve beşamel sosu gezdirin. İkinci lazanyayı da koyup üzerine aynı işlemi uygulayın. Lazanyalar bitene kadar buna devam edin.
6. En üste kalan beşamel sosu dökün, kaşar rendesini serpin ve üzeri kızarana kadar fırında tutun.

Çarşamba, Mart 02, 2005

CEVİZ-KAYISI-KURU ÜZÜM



Eski tariflerimden biri daha. Tarifte yazan yağı koymayı unutup savunma aracı olarak kullanılabilecek topkekler elde etmiştim. Böyle allayıp pullasam da fazla rağbet görmediğini belirtmeliyim. Asıl tarifte (Piyale Un paketi) kuru üzüm yoktu ben ekledim ceviz ve kayısıyla birlikte güzel olur diye, sevmiyorsanız koymayabilirsiniz. Ben bunu 1/5 ölçüyle yapmıştım ve yine 6 minik topkek kalıbını doldurmuştu.

Tarifin Püf Noktası:
1. Yağı koymayı unutmayın! :)
2. Un ve kabartma tozunu karışıma katmadan önce ayrı bir yerde birlikte eleyin.
3. Kayısı ve kuru üzümü eklemeden önce una bulayın ki kekin dibine çöküp kalmasınlar.


CEVİZLİ KAYISILI KURU ÜZÜMLÜ KEK

Malzemeler:

250 gr (2,5 su bardağı) un
5 yumurta
200 ml (1 su bardağı) süt
1 su bardağı sıvı yağ
300 gr (2 su bardağı) tozşeker
35 gr (1/2 su bardağı) iri dövülmüş ceviz içi
1/2 su bardağı küçük doğramış kuru kayısı
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 paket kabartma tozu

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Şeker ve yumurtaları 15 dakika, krema kıvamını alana kadar çırpın.
2. İçine diğer tüm malzemeleri ekleyerek karıştırın.
3. Yağlanıp unlanmış kalıba boşaltın. Önceden ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin.