Hasır Sepet

Pazartesi, Şubat 28, 2005

PEYNİRLİ TOPKEK



Bu tarif Derya'ya ait. Eşime kahvaltıda yemesi için yaptım ve itiraf ediyorum bir tanesini de ben yedim :). Ama inanılmaz lezzetliydi. Üstelik oyuncaklı bir şey de değil.
Çok teşekkür ederim Derya güzel tarifin için...
Ben 1/4 ölçüyle yaptım, fotoğraftaki kalıplarımla 6 tane çıktı, yine de tarifin orjinal ölçüsünü yazmak istedim.

PEYNİRLİ TOPKEK

Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
½ demet maydanoz
2,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
250 gr. beyaz peynir
Üzerlerine süslemek için çörek otu, susam, keten tohumu

Fırın 180 derece

Yapılış:

Beyaz peynir haricinde bütün malzemeleri karıştırıp, en son ufalanmış peyniri ilave edin. Sonra elde ettiğiniz hamuru ufak top kek kalıplarına doldurun. Üzerlerine çörek otu vs. serpip önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Cuma, Şubat 25, 2005

MERCİMEK ÇORBASI



Bu çorbanın aslında hiçbir orjinalliği yok, bildiğimiz mercimek çorbası, tek farkı tamamen yağsız oluşu.

MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 ufak patates
1 küçük baş kuru soğan
1 küçük havuç
2 yemek kaşığı salça
Su (Etsuyu ve bulyon tabletlerden de kullanabilirsiniz)
Baharat (Ben nane ve kırmızı biber kullanıyorum.)

Yapılış:

1. Mercimekleri iyice yıkayın ve süzdürün, patates, havuç ve kuru soğanı soyup yıkayın.
2. Tencereye mercimek, dörde böldüğünüz havuç, soğan ve patatesi koyun.
3. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve iyice haşlanıp mercimekler dağılmaya başlayana kadar pişirin.
4. Haşlandıktan sonra tüm tencereyi rondoya boşaltıp, patates, havuç ve soğan tamamen eriyene kadar çekin.
5. Tencereye salçayı koyup biraz kavurun. (evet yağsız:))
6. Üzerine çektiğiniz karışımı ve baharatları ekleyin, su ilave edin, bir taşım kaynatın.

Perşembe, Şubat 24, 2005

PATLICAN SALATASI



Diyet yemeklerinin ilki Patlıcan Salatası. Dün akşam ne yapsam diye düşünüp dururken bunu uydurdum. Belki böyle bir tarif gerçekten de vardır bilemiyorum.
Kış sebzelerinin çoğunluğunu sevmiyorum, ıspanağı, pırasayı, lahanayı şunu bunu... Bu sebeple ne yapacağım diye düşünüp kalıyorum her kış, sebze yemeği olarak. Genelde de ağırlık kurubaklagillerde oluyor bizim evde. Halbuki yazın öyle mi, tazecik fasulyeler, çıtır çıtır biberler, mis kokulu domatesler...
Zannedilmesin ki yazı özledim, hayır ben tam bir kış insanıyım ama ne vardı kışın da yaz sebzeleri yaz tazeliğinde olabilseler...
Önümüzdeki günlerde yerelmasıyla birşeyler deneyeceğim, hiç yemedim tadını bilmiyorum, belki severim de alternatif bir yemek olur salataya :)
Geçen sene pazardan aldığım "sebze kıvırtıcısı"nı da bu salatayı süslemek için ilk kez kullandım, çok kolaymış gerçekten.
Bir de alternatif olarak, seviyorsanız bir iki diş dövülmüş sarımsak da eklenebilir bu salataya.

PATLICAN SALATASI

Malzemeler:

4-5 adet patlıcan
1 domates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
3-4 çorba kaşığı mısır
Tuz, kırmızı biber
Süslemek için salatalık

Yapılış:

1. Patlıcanları yıkayıp birkaç yerinden çatalla delerek fırında 200 derecede pişirin.
2. Soğumalarını bekledikten sonra kabuklarını soyun.
3. Rondoda çekin. Bu çekme işlemi esnasında rondonun tepesindeki delikten limon suyu ve zeytinyağını akıtın.
4. Domatesin kabuklarını soyup minicik doğrayın.
5. Bir kap içinde çekilmiş patlıcanları, domatesi, mısırı ve baharatları iyice karıştırın.
6. Servis tabağına alın, salatalık, mısır ve kırmızı biberle süsleyin.
7. Yoğurtla birlikte ideal diyet akşam yemeğidir :)

Salı, Şubat 22, 2005

KAŞAR PEYNİRLİ VOLAVON



Volavonu aslında Sevgililer Günü Menüsü-I altında eklemiştim ama yapmaya ancak sıra geldi. Bu tarif için ölçü vermeyeceğim, ne kadar isterseniz o kadar yapın. Ben bir tek kare milföy hamurundan yaptım sadece bu tabaktaki 4 tane volavonum oldu.
Genel bir isim aslında bu. Ben kaşarpeyniriyle yaptım ama içi neyle istenirse onla doldurulabilir. Beyaz peynir-maydanoz, kaşar, sucuk, mısır, zeytin...
Tarif için ihtiyacınız olan şey aynı kalıbın iki boyu. Bunu bir kase ve bir çay bardağını kullanarak da sağlayabilirsiniz. Benimki kenarları tırtıklı bir kalıp.
Ani bastıran misafirlere en az zahmetle, en kısa sürede ikram edilebilecek bir aperatif...

KAŞAR PEYNİRLİ VOLAVON

Malzemeler:

Milföy Hamuru
Kaşar Peyniri
Yumurta
Fırın:)

Yapılış:

1. Dilediğiniz kadar milföy hamurundan büyük kalıbınızla şekiller kesin.
2. Küçük boy kalıpla kestiğiniz şekillerin yarı sayısındakinin içinden birer parça keserek çıkarın. Yuvarlak kalıpla kesiyorsanız elinizde eşit sayıda daire ve ortası delik daire oluyor.
3. Yumurta akını hafifçe çırpın, içi dolu dairelerin üzerine sürün ve üstüne içi boş daireleri yapıştırın.
4. Ortada kalan minik çukurluğa kaşar peyniri koyun.
5. Yumurta sarısını da hamurlara sürdükten sonra orta ısıdaki fırında kabarıp kızarıncaya kadar pişirin.

Cuma, Şubat 18, 2005

FRAMBUAZ SOSLU KEK



Bu kek de Gelin Gezmesinden. Az uz şey yapmamışım o gün demek ki ekle ekle bitmedi :)
Aslen daha önce verdiğim iki tarifin karışımı bu kek, o yüzden tarifini eklemiyorum.
Asıl kek tarifi Sünger Kek. Ben bu tarifin içine bu seferinde damla çikolata karıştırmıştım. Üzerine de Frambuazlı Sos ekledim.
Siz nasıl beğeniyorsanız öyle çeşitlemeler yapın ki bir tek tarife bağlı kalıp yeni şeyler denememek gibi bir hata yapmayalım :)

Perşembe, Şubat 17, 2005

MEYVELİ TART



Geçen haftalarda yaptığım meyveli tart. Bu vesileyle vişnenin mideme dokunduğunu da öğrenmiş oldum. Böyle bir problemi olmayanlar için gerçekten çok güzel.
İçine kullandığım krema, Dr. Oetker in Dolgu Kremasıydı. Pişirilmeden kullanılan, sadece sütle çıpılarak hazırlanan bir ürün. Ağır yağlı bir şey değildi, bu yüzden ben severek kullandım.

MEYVELİ TART

Malzemeler:

1 adet yumurta
125 gr. margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı süt
12 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
200 gr dondurulmuş vişne
1 kivi
1 paket Dr Oetker Dolgu Kreması
Süt

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, yoğurt, yumurta ve sütü karıştırın. Un ekleyerek yumuşak bir hamur tutun, 20 dakika dinlendirin.
2. Hamuru açarak tart kalıbına yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
3. Tart hamuru soğurken, kiviyi soyup incecik dilimleyin. Vişneleri bir kaba alarak çözülüp fazla sularının süzülmesini sağlayın. Dolgu Kremasını paket üzerindeki tarife göre hazırlayın.
4. Soğuyan tartın üzerine önce dolgu kremasını yayın, üzerine meyveleri dizin.

Çarşamba, Şubat 16, 2005

OKUL



Bu benim okulum, yılbaşı gecesi çektiğim bir fotoğraf. Bir parça titrek çıkmış ama yine de okulun görkemi belli oluyor.

Salı, Şubat 15, 2005

ARŞİV

Yeni bir arşivleme yaptım bugün. Aslında uzun zamandır "Tarifleri nasıl edip de türlere ayırsam" diye düşünüp duruyordum, başka bir yöntem bulamadım, ben de böyle yaptım. Blogger altında çok fazla da seçeneğim yok sanırım. En azından tüm tarifler bir sayfada toplanmış oldu, baktığında ne var ne yok gözüküyor.
Blogger altında yapılabilecek başka bir arşivleme yöntemi bilen var mı peki? Yada ekleyebileceğim başka neler var sizce?

MANTARLI BÖREK



Bu da Gelin Gezmesinin tariflerinden biriydi, ancak şimdi sıra geldi. Soğuyunca çok birşeye benzemiyor ama sıcakken çok güzel.

MANTARLI BÖREK

Malzemeler :
Hamur için:
1/2 kg patates
2 yumurta
3 su bardağı un
Tuz, karabiber
İç malzeme:
500 gr mantar
2 soğan
50 gr margarin
Yarım çay bardağı süt kreması
Yarım limonun suyu
Tuz, karabiber

Fırın 175 derece

Yapılış :

1. Patatesleri haşlayın. Süzüp ezerek püre haline getirin. Un, yumurta, tuz ve karabiber ilave edin ve yoğurup katı bir hamur haline getirin.

2. Kremayı limon suyu ile karıştırın. Mantarları dilimleyin. Soğanları soyup küçük doğrayın. 1/2 çorba kaşığı margarini eritip soğanı kavurun. Mantar, tuz ve karabiberi ilave edip suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.

3. Patates hamurunu 8 eşit parçaya bölün. Her parçayı merdane ile 18 cm çapında açıp üzerine limonlu krema sürün. Mantarlı içi paylaştırıp iki kenarını içe doğru katlayın ve sigara böreği şeklinde sarın. Malzemeler bitinceye kadar işlemi tekrarlayın.

4. Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayıp hazırladığınız mantarlı sarma börekleri dizin. Kalan margarini küçük küçük doğrayıp böreklerin üzerine serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.
5. Servis yaparken 2 parmak kalınlığında dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.

Cumartesi, Şubat 12, 2005

SARIMSAK SOSLU TOP KÖFTE



Evrimcimin diğer bir tarifi de bu. Geçen hafta yaptım bu yemeği. Biz çok beğenerek yedik, hatta bulgurla arası pek parlak olmayan eşim bile severek yedi.
Bulgurda yoğun miktarlarda folik asit bulunduğunu, normalde haftada iki kere, hamile bayanlar içinde daha sık olarak, ama kesinlikle yenmesi gerektiğini öğrendim.
Bulguru hayatımıza çorba, kısır, mercimek köftesi, pilav, köfte içi gibi varyasyonlarıyla daha sık sokmak lazım aslında.
Ben dana kıyma kullandım, çünkü koyun ve kuzu etleri-kıymalarından hiç mi hiç hoşlanmıyorum ama siz özellikle bunlardan birini tercih ediyorsanız o et çeşidiyle de denenebilir.
Bu miktarlarla 4 kişilik bir ailenin tam bir akşam yemeği oluyor. Biz evde iki kişi olduğumuzdan fazla geldi. Aileniz minikse yarım ölçüyle yapmak daha iyi olur.
Kolay gelsin yapacaklara...

SARIMSAK SOSLU TOP KÖFTE

Malzemeler:

1 su bardağı ince bulgur
300 gr dana kıyma
1 yumurta
Tuz,kekik, karabiber, kırmızıbiber, kimyon
3 domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
8 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılış:

1. Bulguru bir bardak kaynar suyla ıslatıp 10 dakika bekletin.
2. Kıyma, baharatlar ve yumurtayı da katıp iyice yoğurun ve minicik toplar yapın. Bu topların üzerine küçük parmağınızla bastırarak çukurcuklar oluşturun.
3. Geniş bir tencerede bolca su kaynatın. Kaynayan suya birbirlerini sıkıştırmayacak kadar köfteyi alın ve 10 dakika haşlayın. Tüm köfteleri bu şekilde bitirin.
4. Sos için, domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Sarımsakları ezin.
5. Bir tencereye sıvıyağı koyun, salça, domates rendesi, su, sarımsak ve arzu ettiğiniz baharatları ekleyin ve 1-2 dakika kaynatın.
6. Servis yaparken tabağa aldığınız köftelerin üzerine bolca sostan dökün, maydanozla süsleyin.

Perşembe, Şubat 10, 2005

EDİRNE'DEN KAR MANZARALARI



Tahminen kar görmekten bıkmışsınızdır ama bunlar öyle böyle kar fotoğrafı değil, EDİRNE'nin kar fotoğrafları. Gideniniz var mı bilemiyorum, benim büyüdüğüm yer olarak, çok ama çok sevdiğim bir kent. Güzel, rahat, güvenli, pahalı :) ve sıcakkanlı...
Doğal dokusu fazla bozulmadığından Edirne'de fotoğraflardaki gibi eski ve güzel binaları sıklıkla görebilirsiniz. Pembe bina I. Murat Lisesi mesela. Kaleiçi taraflarında eski Türk evleri, Rum ve Yahudilerden kalma, geniş, avlulu, kuyulu, cumbalı evler de var. İnanılmaz güzel gözüküyorlar. Hele de ben gibi İstanbulda yaşıyosanız, o evleri gördükten sonra kendi tıkılıp kaldığınız minicik apartman dairelerinden, üst üste yaşamdan, en geniş manzaranın karşı evin camı olmasından daha da bir sıkılır hale geliyorsunuz.
Velhasıl Edirne'yi gerçekten seviyorum...

Not: Resmin üzerine tıklarsanız büyük halini de görebilirsiniz. Aslında bu blogdaki tüm resimler için geçerli.

KAPANIŞ


4 aydır pek severek ve isteyerek bir yemek günlüğü tuttum. Ama artık diyete başladığımdan dolayı hamurişleri yapmamam hatta görmemem lazım.
Son kalan birkaç yemek fotoğrafım var, onların da tariflerini ekleyip, bu hikayeyi böylece sonlandırıyorum.
Belki ayda yılda bir yeni bir şeyler yaparsam eklerim ama bu da yakın zamanlarda olabilir mi bilemiyorum.
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Bol tarifli günler, incecik bir bel dilerim. :)

Çarşamba, Şubat 09, 2005

SEVGİLİLER GÜNÜ MENÜSÜ-II


Bu da Tavuklu Yarı Diyet Menü. Diğer menü bir parça zahmetliydi bunu mümkün olduğunca yapımı kolay tutmaya çalışacağım. Resimlerini de haftasonuna kadar ekleyeceğim.
Bu menünün tatlısı olan Limonlu Pasta tarifi Evrim'den. Çok teşekkür ederim Evrimcim, gerçekten süper oldu. Diğer tarifini de yakında ekleyeceğim.
Bu ciddi bir biçimde sponsorlu bir menü oldu, sponsorlarımdan diğeri de Hamdune. Bu akşam elleriyle çorbayı hazırladığı yetmiyormuş gibi bir de fotoğraf çekimine yardımcı oldu.
Bu da aşkının rengi sarı olanlar için. Bana her insanın bir rengi varmış gibi geliyor, dolayısıyla yaşadıkları ilişkilerin de. Tutkulu olanlarınki kırmızı, güvene dayananlarınınki sarı, arkadaşlık temellilerin parlak turuncu, huzura dayananlarınki açık mavi, sürekli tartışanların bakır rengi... Böyle gidiyor işte...
Sizinki ne renk? :)

TAVUKLU YARI DİYET MENÜ

* Naneli Şehriye Çorbası
* Soya Soslu Tavuk Sote
* Yoğurtlu Ispanak Kavurması
* Ali Nazik
* Limonlu Pasta

NANELİ ŞEHRİYE ÇORBASI



Malzemeler:

1 çay bardağı arpa (veya tel) şehriye
500 gr tavuk suyu
1 yumurta sarısı
1/2 limonun suyu
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
Kuru nane

Yapılış:

1. Tavuk suyunu tencereye alın. Şehriye ve tuzu ekleyin. Orta ateşte kaynayana kadar bekletin.
2. Su kaynayıp şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
3. Bir kasede limon suyu ve yumurta sarısını çırpın.
4. Çorbanın altını kapatmadan önce yavaş yavaş karıştırarak hazırladığınız terbiyeyi ekleyin ve altını hemen kapatın.
5. Servis ederken üzerine nane serpin.


SOYA SOSLU TAVUK SOTE



Malzemeler:

1/2 kg tavuk bonfile
Tuz, karabiber, yenibahar, tarçın, kekik, nane
Soya sosu
4-5 kaşık sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı un

Yapılış:

1. İnce uzun doğranmış tavuk bonfileleri, tüm baharat ve soya sosu ile karıştırın ve birkaç saat dolapta bekletin. (En az iki saat)
2. Dolaptan çıkarıp 2-3 yemek kaşığı un ekleyin ve karıştırın.
3. Tavaya sıvı yağı koyup tavuk karışımını ekleyerek sote edin.

YOĞURTLU ISPANAK KAVURMASI



Malzemeler:

1/2 kg ıspanak
1 kuru soğan
4-5 kaşık zeytinyağı
2 kaşık yoğurt

Yapılış:

1. Yıkanıp doğranmış ıspanakları su eklemeden kapağı kapalı tencerede sönene kadar pişirin.
2. Başka bir tencerede doğranmış soğanları zeytinyağında pişirin. Üzerine suyunu süzdüğünüz ıspanakları ekleyip kavurun.
3. Servis yaparken üzerine yoğurdu koyun.


ALİ NAZİK



Malzemeler:

2 patlıcan
2 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yoğurt
Maydanoz

Yapılış:

1. Patlıcanları çatalla birkaç yerinden deldikten sonra çevirerek ocakta pişirin.
2. Pişen patlıcanların kabuklarını soyun, çatalla ezerek püre haline getirin.
3. İçine zeytinyağı, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyerek iyice karıştırın.
4. Sarımsakları ezin, yoğurtla beraber çırpın.
5. Ezdiğiniz patlıcanları bir kazeye alın, üzerine sarmısaklı yoğurdu yayın, üzerini maydanoz ve kırmızı biberle süsleyin.

LİMONLU PASTA



Ben bu pastayı yaparken hazır kek almadım, Pastane Kekimi yaptım. Zaten fazla kabarmadığından bence lezzeti daha güzel oldu.

Malzemeler:

1 hazır pandispanya
1/2 kutu labne
1/2 kutu süt kreması
1 limon
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı limonlu toz jöle
1 çay bardağı kaynar su
2-3 çorba kaşığı çekilmiş antep fıstığı

Yapılışı:

1. 1 limon, toz şeker ve 1 bardak suyla limonata hazırlayın.
2. Hazır pandispanyayı bu limonatayla ıslatın.
3. Kaynar suyun içine jöleyi karıştırıp eritin ve iyice ılınıncaya kadar bekletin.
4. Labne, pudra şekeri ve kremayı katılaşıncaya kadar çırpın.
5. İçine jöle karışımını ekleyip yine iyice çırpın.
6. İkiye ayırdığınız kekin arasına ve üzerine bu kremayı yayın, üzerini antepfıstığıyle süsleyin.
7. 2-3 sat buzdolabında bekletin.


Salı, Şubat 08, 2005

SEVGİLİLER GÜNÜ MENÜSÜ-I


İlki etli menü olacak. Ben aslında kıyma-köfte haricinde parça eti sevmiyorum. Ama bu menünün ilk tarifini denerken ben bile severek yedim, çok lezzetli oluyor ve yemekten sonra ağırlık yapmıyor, bu da güzel.
Aşk günü neticede, görsel yayınlardan da aşkın rengi kırmızıdır diye dayatıldığı için bize, bu menü de ağırlıklı olarak kırmızı olacak. Ama siz, kendi aşkınızın başka bir renk olduğunu düşünüyorsanız, o renk ağırlıklı menüler de yapabilirsiniz.

ETLİ KALBE ZARAR MENÜ

* Bol Kaşarlı Domates Çorbası
* Zeytinyağlı Taze Fasülye
* Peynirli Volavon
* Avcı Soslu Bonfile
* Şehriyeli Pilav veya Elma Dilimli Patates
* Çikolatalı Sufle

Çeşit fazla diyorsanız da azaltılabilir, ben etin yanına pilav yapmıştım ama volavon olduktan sonra ne pilav ne de patates fazla gerekmiyor aslında. Patates de klasik ve yağlı patates kızartmasına alternatif, fırında patates kızartması da denebilir, ben bu halini daha çok seviyorum.
Benim porsiyonluk sufle kaplarım yok, büyük sufle kabında da pişirmek istemediğim için, minik güveçlerimi kullandım. Bunlar da pişirme performansı açısından en az sufle kapları kadar iyiler. Süslemesini ben yin-yang sembolüyle yaptım, dişi-erkek ve dengeyi temsil ettiğinden dolayı, siz isterseniz kalp çiçek gibi motifler de kullanabilirsiniz.

DOMATES ÇORBASI



Malzemeler:

3 büyük domatesin rendesi
2 çorba kaşığı domates püresi
6 bardak su veya etsuyu
3 çorba kaşığı un
2 kaşık tereyağı
Rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılış:

1. Tereyağını eritin, içine domates püresi ve domates rendesini ekleyin, birlikte birkaç dakika pişirin.
2. Üzerine beş bardak su ekleyin, kaynayana kadar bekleyin.
3. Suyun kalan bir bardağına unu koyarak içinde topak kalmayacak şekilde çırpın.
4. Sürekli karıştırarak tencerede kaynayan çorbaya bu unlu karışımı katın.
5. Birlikte 10 dakika kadar kaynatın.
6. Servis yaparken kaşar peyniri rendesi ve kırmızı pul biber ekleyin.

AVCI SOSLU BİFTEK



Malzemeler:

4 Parça Dana Bonfile (Kalınlığı 2 parmak olsun kesinlikle dövdürmeyin)
50 gr mantar
1 kuru soğan (veya 5 adet arpacık soğan)
100 gr kabukları soyulmuş doğranmış domates
125 ml (1/2 su bardağı) elma sirkesi
350 ml (1,5 su bardağı) su veya etsuyu
1/2 demet maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik
Ayçiçek yağı

Yapılış:

1. Sos için; öncelikle, bir miktar sıvı yağı tavada kızdırın. Yıkayıp dörde böldüğünüz mantarları birkaç dakika sote edin.
2. İnce kıyılmış soğanı ilave edip 2-3 dakika kadar daha birlikte pişirin.
3. Domatesi ekleyin ve saldığı suyu çekene kadar pişirin.
4. Sirkenin yarısını, suyu ve kekiği ekleyin, yarı yarıya çekene kadar pişirin.
5. Tuz ve baharatlarını ekleyin.
6. Et için; 2 kaşık sıvı yağı kızdırın, tuzlayıp biberlediğiniz bonfileleri tavaya alın ve her iki yüzü de renk alana kadar birkaç dakika pişirin.
7. Temiz bir tencereye bonfileleri alın, kalan sirkeyi ekleyin, suyunu yarıya kadar çektirin.
8. Sosu da ekleyip bir taşım pişirin.
9. Maydanozları ince kıyarak servis yaparken üzerine serpiştirin.

ŞEHRİYELİ PİLAV

Malzemeler:

3 kaşık arpa veya tel şehriye
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
Tuz

Yapılışı:

1. Ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri sıcak suya koyun ve 1/2 saat bekletin.
2. Yağı kızdırın, şehriyeleri içine atıp renkleri kahverengileşene kadar kavurun.
3. Pirinçleri süzerek ekleyin ve birlikte birkaç dakika kavurun.
4. Suyu koyun ve en kısık ateşte pirinçler suyu çekip diş diş olana kadar pişirin.
5. Ateşi söndürdükten sonra ağzına bir kağıt havlu koyup 15 dakika kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletin..


ELMA DİLİMLİ PATATES

Malzemeler:

6 adet küçük patates
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz

Yapılışı:

1. Patatesleri soymadan kabuklarıyla birlikte, bir fırçayla sürterek iyice yıkayın.
2. Fırın kabına, elma dilimi şeklinde kestiğiniz patatesleri dizin. Üzerlerine sıvı yağı gezdirin, tuz serpin.
3. Fırında yüksek ısıda pişirin.

ÇİKOLATALI SUFLE



Malzemeler:

125 gr bitter çikolata
125 ml süt kreması
3 yumurta
1/2 paket vanilya
2 yumurtanın akı
3 çorba kaşığı tozşeker

Yapılış:

1. Krema ve doğranmış çikolatayı bir kaba alın ve çok kısık ateşte çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırın.
2. Yumurtaların akları ile sarılarını ayırın. Çikolata-krema karışımına sarıları teker teker ve iyice çırparak ekleyin. Vanilyayı da koyun.
3. Bu karışımı da kısık ateşte 4 dakika pişirin.
4. 5 yumurtanın akını tozşekerle birlikte, iyice sertleşip üzeri parlayana kadar çırpın.
5. Çikolatalı karışımla akları birbirine, çırpmadan, yavaşça karıştırın.
6. Sufle kabına bu karışımı dökün ve önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.

Pazar, Şubat 06, 2005

SEVGİLİLER GÜNÜ


Bir Sevgililer Günü daha geliyor. Böyle günlerde yalnızlara Allah'tan sabır ve kısmet, çiftlere de birlikte ve mutlu nice seneler dilemek lazım gelir sanırım. :)
Bu günü kutlasanız da kutlamasanız da boğaz derdi her dem baki. Özel günleri bahane ederek yemeyi abartacaklar için üç menüm olacak, Tavuklu Yarı Diyet Menü, Etli Kalbe Zarar Menü ve Balıklı Beyine İlaç Menü.
Sitemi takip edenlerin ağırlığı bayan olduğundan şunu da belirtmeyi boynumun borcu bilirim, hangi menüyü seçerseniz seçin, yorulacak olan sizsiniz, günün keyfini sürecek olan da partneriniz. Bu acıklı gerçeği de böylelikle gözünüze soktuktan sonra, bir pratik yol daha önerebilirim, dışarıya yemeğe gitmek.
Bu arada bir toplum hizmeti daha yapmak isterim, o gün bütün hanımlar babalarımızı arayıp annemize çiçek alması yönünde baskı yapalım, kendi annemizin de mutluluğuna katkıda bulunalım.
Beni takip ediniz...:)

PASTAHANE KEKİ



Bir haftadır annemdeydim, o yüzden mutfağa hiç girmedim. Bu süre içinde tek yaptığım kek bu oldu, annemler de severek yediler.
Lezzeti pastahanelerden aldığımız hazır keklere çok benziyor. Bizim fırınımız uygun oladığından kek tenceresinde pişirdik, sonuç gerçekten güzeldi. Fırında pişirirken genelde 180 derece kekler için ideal oluyor. Kabartma tozu yok, yapış yapış olur diye endişelenmeyin, iyice çırpılan yumurtalar gereken kabarıklığı sağlıyor. Ben kullanmadım ama dilerseniz bir paket de şekerli vanilin ekleyebilirsiniz.
İçerisine konulacak malzemeler de opsiyonel, evde ceviz ve kuru üzüm vardı, ben onları kattım, badem, fındık, meyve şekerlemesi, evde ne varsa ekleyebilirsiniz. Tek dikkat edilmesi gereken şey, ıslak malzemeleri (kuru üzüm, meyve şekerlemesi) katmadan önce una bulamak. Böylelikle kekin tabanına çökmüyorlar.

PASTAHANE KEKİ

Malzemeler:

4 yumurta
125 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin
250 gr toz şeker
125 gr un
1 avuç kuru üzüm
1 avuç dövülmüş ceviz
1 paket vanilya (ben kullanmadım)

Yapılışı:

1. Yumurta aklarını şekerin 2 çorba kaşığıyla birlikte çırparak kar haline getirin. Üzerinin parlak bir görüntüsü olacak.
2. Yumurta sarılarını da şekerin geri kalanıyla krema kıvamını alana kadar çırpın.
3. Sarılı karışıma margarini ekleyin ve yine çok iyi çırpın. (En az 7-8 dakika)
4. Yumurta aklarını ve elenmiş unu da ekleyin ve tahta bir spatula ile, kar halindeki karışımı söndürmeden, yavaşça alt üst ederek karıştırın.
5. Ceviz ve üzümü de koyun, yavaşça karıştırın.
6. Önceden yağlayıp unladığınız kalıba dökün ve batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.