Hasır Sepet

Pazar, Ocak 30, 2005

REÇELLİ KURABİYELER



Bu hafta ekleyeceğim en son tarif bu. Önümüzdeki Pazartesi gününe kadar kendime tatil veriyorum.
Salı günü Eminönü'ne gittim, Nüans'ı bulup portakal ağacında anlatıldığı kadar güzel şeyler olup olmadığına bakmak için. Bir de yeni boncuk almak için. Normalde aldığım her boncuk fazla gelir, her birinden bir miktar artar ve kalırlar ama bu sefer az geldiler, daha mumluğumun yarısını bile yapamadan bittiler. Mumluk projesi bir parça gecikecek, umarım bu gecikme sırasında sıkılıp vazgeçmem.
Nüansta da kiloluk çikolata falan yoktu, sadece kalıplar ve şekerlemeler vardı, kalpli minik şekerlemelerden ve bir iki kalıp aldım. Fakat bence fiyatları yüksek. Mahalle züccaciyecisinden 6 tanesini 1 milyona aldığımız beyaz metal tartolet kalıpları orada 5 milyon. Evimin yanındaki aktardan gıda boyasını da daha ucuza almıştım. Kısacası Nüansta bir miktar hayal kırıklığına uğradım.
Kurabiye kalıpları almıştım Nüans'tan, onları denemek için de bu kurabiyeleri yaptım, kıtır kıtır, bisküvi gibi çok lezzetli oldular. Bu kıtırlığı veren de nişasta. Deneyenler de umarım beğenirler.
İyi bir hafta dilerim...

REÇELLİ KURABİYELER

Malzemeler:

1 paket (200 gr) buğday nişastası
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı (50 gr) un
1 çay bardağı (100 gr) tozşeker
115 gr margarin
1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta
Birkaç damla limon suyu
Kırmızı bir reçel (vişne, frambuaz vs.)
Pudra şekeri

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Nişasta, un, şeker, kabartma tozu, yumurta, tarçın, limon suyu ve oda sıcaklığında yumuaşmış margarini bir kapta yoğurun.
2. Bu hamuru 2 mm (yarım parmak) kalınlığında açın. Bir kurabiye kalıbıyla kesin, sonra aynı sayıda, aynı kalıbın bir küçük boyuyla yeniden ortalarını kesip, pencere gibi olmasını sağlayın.
3. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
4. Kurabiyeler soğuduktan sonra, reçel sürerek, iki tip kurbaiyeyi birbirine yapıştırın ve üzerine pudraşekeri eleyin.
5. Son olarak ortalarındaki boşluğa birer kaşık reçel doldurun.

Cumartesi, Ocak 29, 2005

CEVİZLİ ÇÖREK



Çöreğin asıl yapılış biçimi bildiğimiz içini koy kenarlarından kapat şeklinde. Hatice'nin çöreklerinin kıvrılma biçimini çok beğenince ben de öyle yapmaya karar verdim.
Cevizle peynirin birlikte çok güzel olduğunu düşünüyorum, o yüzden bu çörek benim en sevdiklerimden.

CEVİZLİ ÇÖREK

Malzemeler:

1/2 su bardağı ılık süt
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
Alabildiği kadar un
250 gr lor peyniri
100 gr ceviz
Maydanoz

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Süt ile şekeri şeker eriyene kadar karıştırın. Üzerine mayayı ekleyin ve karıştırın, sıcak bir yerde 15 dakika bekletin.
2. Bir kaba un ve tuzu birlikte eleyin. İçerisine yumurtalar, yağ ve süt-maya karışımını ekleyin.
3. İyice yoğurup top haline getirin, üzerini kurumaması için hafifçe yağlayın ve sıcak bir yerde 1 saat boyunca kabarması için bekletin.
4. Bu sürenin sonunda tekrar iyice yoğurun, 30 dakika daha bekletin.
5. Hamuru merdaneyle fazla ince olmayacak şekilde, daire biçiminde açın.
6. Lor, ceviz ve maydanozu birlikte biraz süt katarak ezin.
7. Açtığınız dairenin bir yarısına tüm içi yayın, dairenin kalan yarısını üzerine kapatın.
8. İki parmak kalınlığında şeritler kesin, bu şeritleri iki ucundan burun, kendi üzerine döndürerek bir spiral şekli verin. Üzerilerine yumurta sarısı sürün.
9. Fırın tepsisine dizin, 15 dakika beklettikten sonra önceden ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.

Perşembe, Ocak 27, 2005

PAPAZ YAHNİSİ



Papaz ve keşişlerin perhiz dönemlerinde yediği bir yemekmiş bu, adının kaynağı budur. Papaz yahnisinin dana ve sığır etleriyle yapılan türleri de mevcut. Benim kullandığım balık palamut, ama isterseniz sevdiğiniz başka bir tür balıkla da pişirebilirsiniz.
Tarifin aslında da arpacık soğan kullanılıyor, evde olmadığından ben kuru soğan kullandım. Belki lezzet olarak çok farketirmez ama görüntü açısından arpacık soğan daha doğru bir tercih olur.

PAPAZ YAHNİSİ

Malzemeler:

1/2 kilo dilimlenmiş palamut
15-20 adet arpacık soğan (veya 2 kuru soğan)
1-2 diş sarımsak
1/2 su bardağı zeytinyağı
3 çorba kaşığı kırmızı şarap veya sirke
1,5 su bardağı su
2 havuç
1 kesme şeker
Karabiber ve tuz

Yapılışı:

1. Soğanları halka halka doğrayın, havucu kazıyıp ince uzun kürdan boyu ve şeklinde kesin.
2. Yağı kızdırın, soğanları içine alıp hafif pembeleşene kadar pişirin. Havuçları ekleyin ve 7-8 dakika birlikte kavurun.
3. Soyulup ezilmiş sarımsakları ilave edin, kesmeşekeri, tuz ve karabiberi katın.
4. Palamutları üzerine dizin, sirke ve suyu ekleyin, orta ateşte pişirin.

Çarşamba, Ocak 26, 2005

TAKI-BÖLÜM III



Bu da yaptığım bir başka çeşit. Diğerlerini bulamıyorum ne yazık ki, bulabilirsem fotoğraflayıp onları da buraya aktarabileceğim.
Bir de abajur-mumluk benzeri birşey yapmaya çalışıyorum yine boncuklardan. Eğer kendim de beğenirsem onu da eklerim, ne marifetli olduğum ispatlanmış olur :)
Hem bu başlık altında takı konusunda bildiklerimi de yazmak istedim.
Benim bu konuya ilk ilgi duyuşum geçen sene Hürriyet gazetesinin verdiği hobi vcd leri ile oldu. Gayet güzel vcd ler de veriyorlardı, takı ve diğer el işlerini konularını açıklayan.
Boncukları aldığım yer Eminönü. Mısır Çarşısının arka tarafında Marputçular Han. Boncuk ve ekipman adına ne ararsanız orada var. Kalabalık sizi şaşırtabilir. Sanki İstanbul'un yarısı takı yapıyormuş gibi.
Hem konuyla ilgili bazı dergiler de bulabiliyorsunuz orada. Ben dergileri incelemedim o yüzden içerğini bilemiyorum ama kapaklarından gördüğüm kadarıyla hoş şeyler vardı.

Extra kitap bulmak isterseniz şu aşağıdaki linkleri kullanın lütfen;
Takı'ntı - Gülay Öztürk
Takı Yapımı ve Tasarımı - Elvan Gezek - Diğdem Gezek
Takı Tasarımı 2 - Kendin Yap Dergisi Eğitim Dizisi
Takı Tasarımı 1 - Kendin Yap Dergisi Eğitim Dizisi
Pratik Takı Ve Aksesuar Tasarımcılığı ve Yapımı - Janet Cook

Bir de D&R mağazaları yaşadığınız şehirde varsa oraya uğrayın. Son zamanlarda özellikle bol miktarda takı tasarım ve craft kitapları görüyorum orada.

İngilizce kitaplar da olur diyorsanız;
Çeşitli İngilizce Takı Kitapları

Takı tasarımı ile ilgili kurslar da var, gitmeyi düşünürseniz koşullarını aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz;
http://www.catigallery.com/
http://www.bumed.org.tr/index.phtml?id=34100&action=list&pid=164
http://www.formdakal.com/FormdaYasam/hobi.asp
http://217.169.192.23/Article.asp?PageID=78
http://www.idealpazar.com/VBank/kurslar.asp
http://www.boncuksanati.com/boncuksanati.com_non_ssl/forum/forum_topics.asp?FID=4

Örnek görebilmek ve yaptıklarınızın online satışı için;
www.gittigidiyor.com
www.ejoya.com


Umarım buradaki bilgiler size yardımcı olur, kolay gelsin!

Pazar, Ocak 23, 2005

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE



Herkesin bayramını kutluyor, sağlıklı ve mutlu nice bayramlar geçirmelerini diliyorum, bir parça geç kalmış olsam da :)
Bayram sonrasının ilk tarifi yine bir kurabiye. Ülker'in damla çikolata paketinin arkasındaki tarif bu. Biz çok beğenerek yedik, umarım siz de seversiniz.
Bir değişiklik yaptım, bu tarifte paketin tamamını kurabiye hamuruna eklemeniz gerekiyor, ama fazla olacağını düşünerek ben çeyreğini koydum, bence gayet yeterliydi. Tarifi bu ölçüye göre yazıyorum, siz isterseniz miktarı artırabilirsinz.

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Malzemeler:

100 gr yumuşak tereyağı
100 gr şeker
1 paket vanilya
1 tane yumurta
175 gr un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
3 dolu çorba kaşığı damla çikolata

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Yağ, yumurta ve şekeri krema kıvamını alıp beyazlaşana kadar çırpın.
2. Un, tuz, vanilya ve kabartam tozunu ayrı bir yerde karıştırıp eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin.
3. Damla çikolatayı koyduktan sonra iyice karıştırın.
4. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kaşıkla koyup, önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Salı, Ocak 18, 2005

MERCİMEKLİ PAY




Evdeki malzemeye göre yemek uydurma işini çok seviyorum. Bu da uyduruk yemeklerimden biri. Bakliyat seviyorsanız çok güzel bir yemek, hep aynı yeşil mercimek yemeğini de yapmamış oluyorsunuz hem.
Pay hamurunun içine çeşitli başka şeyler doldurarak pişirmek de olası, peynirli, patatesli, kıymalı, sucuk-sosisli gibi. Evde ne varsa :)

MERCİMEKLİ PAY

Malzemeler:

Hamuru İçin:
150 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
5 yemek kaşığı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz

İçi İçin:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
200 gr kıyma
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
Ayçiçek yağı
Baharatlar
1 yumurta sarısı
Susam

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Öncelikle hamur için, kuru malzemeleri hep birlikte bir kaba eleyin. İçine margarin ve yoğurdu ekleyin, iyice yoğurun.
2. Streç folyoya sardığınız hamuru 30 dakika buzdolabında bekletin.
3. Bir tavaya bir miktar ayçiçek yağı koyun, üzerine küp doğranmış kuru soğanları ekleyin, renkleri dönene kadar kavurun.
4. Kıymayı da tavaya alın, yarı yarıya pişene kadar kavurun. Üzerine mercimekleri ve yarım su bardağı suyla ezdiğiniz salçayı ekleyin.
5. Tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin.
6. Dinlendirdiğiniz hamuru iki eşit parçaya bölün, her parçayı daire şeklinde ve eşit büyüklükte olacak şekilde açın.
7. Yağlayıp unladığınız yuvarlak bir borcama ilk parçayı kenarlarını yükselterek döşeyin. Üzerine harcın tamamını dökün.
8. Diğer parça hamuru üzerini tamamen kapatacak şekilde serip, açılmaması için yanlarını sıkıştırın.
9. Üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpin, üzeri kızarana kadar pişirin.
10. Mutlaka yoğurtla servis edin.

Pazartesi, Ocak 17, 2005

SÜTLÜ EKMEK




Bir başka ekmek tarifi de bu. Hemen her yaptığım ekmek bir öncekinden daha güzel oluyor gibi geliyor ama bu gerçekten de en güzeli. Hem minimum yağlı, hem de o bol yağlı pastane poğaçalarının tadını alabiliyorsunuz. Zaten bence süt; kek, ekmek, pasta, neye girse güzelleştiriyor.
Fotoğraflar bir parça karanlık, aceleyle çekerken ışığı fazla göz önüne almadan çekmişim. Yeniden bu ekmeği pişirdiğimde fotoğrafları değiştireceğim.
Önceden mayalı hamurlarda yaş maya kullanıyordum ama bu tariften sonra kuru mayayla daha güzel sonuçlar alındığını farkettim, en azından benim için böyle.
Süt ısısı için de şunu söyleyebilirim, küçük parmağınızı daldırdığınızda ısısını hissedebileceğiniz ama parmağınız yanmadan içinde durabilecek kadar, bir cezvede ısıtın. Az ısınırsa maya üremez, çok ısınırsa yine üremez çünkü pişerler. Biliyorsunuz maya da canlı birşey :)
Minecim kolay gelsin!


SÜTLÜ EKMEK

Malzemeler:

1 büyük su bardağı süt(bkz yukarıdaki açıklama)
3 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yumurta + 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
Alabildiği kadar un (Yaklaşık 4 su bardağı)

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Süt ile şekeri şeker eriyene kadar karıştırın. Üzerine mayayı ekleyin ve karıştırın, kalorifer üzerinde 15 dakika bekletin. Maya iyice şişecek.
2. Bir kaba un ve tuzu birlikte eleyin. İçerisine yumurtalar, yağ ve süt-maya karışımını ekleyin.
3. İyice yoğurup top haline getirin, üzerini kurumaması için hafifçe yağlayın ve sıcak bir yerde 1 saat boyunca kabarması için bekletin.
4. Bu sürenin sonunda tekrar iyice yoğurun, somun ekmek yapacaksanız kalıba, sandviç ekmeği yapacaksanız şekil verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup 30-45 dakika daha bekletin.
5. Kalan yumurta sarısını üzerine sürün. Önceden ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.

Cuma, Ocak 14, 2005

KESTANELİ ÇİKOLATALI KURABİYE



Gelin Gezmesinin bir diğer tarifi bu. İçinde her ne varsa benim en çok sevdiklerim. Kestanenin kışı hatırlatması dolayısıyla, karlı bir havada, yanında bir kupa kahveyle çok iyi gider...
Tarifte yine çeşitlemeler yapmak mümkün. Aşağıdaki hamur tarifini kullanmak yerine, daha çok beğendiğiniz bir hamur varsa onu yapıp bu içi doldurabilirsiniz, çekilmiş fındık eklemesi yapabilirsiniz, pişirmeden önce toz şekere bulamak yerine pişirdikten sonra pudra şekerine bulayabilirsiniz vs...

KESTANELİ ÇİKOLATALI KURABİYE

Malzemeler:

1 tutam tuz
5 kahve fincanı un
2 yumurta akı
150 gr eritilmiş margarin
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı süt

İçi:

Yarım çorba kaşığı kakao
200 gr kestane
2 çorba kaşığı damla çikolata
2 çay bardağı pudra şekeri
1 çorba kaşığı kuru üzüm

Fırın 200 derece

Yapılışı:

1. Kestanelerin üzerini çizip haşlayın. Süzüp kabuklarını soyun. 2 çorba kaşığı pudra şekeri ilave edip blenderle ezerek püre haline getirin. Kestane püresine çikolata, kakao ve kuru üzümü ekleyip iyice karıştırın.
2. Un, margarin, 2 yumurta akı, kabartma tozu, bir tutam tuz ve sütü derin bir kaba alıp yoğurun. Hamuru buzdolabında 10 dakika dinlendirin.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp bir parmağınızla ortasına bastırarak, içli köfte yapar gibi derin bir oyuk oluşturun. Bu oyuğa hazırladığınız içten doldurup kapatın ve toz şekere bulayın.
4. Yaklaşık 20 dakika önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Çarşamba, Ocak 12, 2005

ANTAKYA KISIRI



İşte huzurlarınızda ünlü Antakya Kısırı.. En sonunda yazması bugüne kısmetmiş. Talat'a bir kez daha ve son kez olarak teşekkür edeyim buradan. :)
Tarifin günahı sevabı ona aittir, sormak istediğiniz birşey olursa, ona söylerim cevabı kendisi yazar.
Kolay gelsin, elinize kolunuza kuvvet, bol nar ekşili günler...

ANTAKYA KISIRI

Malzemeler:

Arzuya göre ince bulgur ( Kaç kişi olacağınıza bağlı )
2 çay kaşığı kimyon
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
3 sap taze soğan
1 demet maydanoz
1 çay kasığı tuz
2,5 tatlı kaşığı biber salçası ( acısız ya da acılı isteğe bağlı )
2 kasık salça
Nar ekşisi ve zeytinyağı ( göz kararı olacak)


Yapılışı:

1. Akşamdan bulguru ıslatın.Yalnız su içinde yüzmeyecek sadece üzerine su serpin.Yapacağınız saate kadar bulgurun yumuşaması gerekiyor.
2. Üzerine önce tuz ve kimyonu ekleyip yoğurmaya başlayın.Daha sonra biber ve domates salçasını ilave edip iyice yoğurun. Sırasıyla diger malzemeleri teker teker ekleyip iyice yoğurun.
3. Domates ve maydanozdan birazını süslemek için ayırın. Göz kararı nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyip tekrar yoğurun.Üzerine domates ve maydanozu ekleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!!!

Pazartesi, Ocak 10, 2005

ÇİKOLATA SOSLU İNGİLİZ KEKİ



Bu tarif Lezzet Dergisinden. Kumlu kumlu ağızda dağılan bir kek. Misafirlerimin en çok beğendiği kek bu oldu. Orada kakaolu ve sade iki kek pişirip bunları kesip birleştirerek servis ediyordu. Bana böylesi daha pratik geldi, fazla zamanım yoktu ama diğer servis şekliyle de eminim çok güzel olurdu.

ÇİKOLATA SOSLU İNGİLİZ KEKİ

Malzemeler :
2 kahve fincanı (100 gr) margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 çay bardağı un
2 yumurta
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı kakao
Çikolata Sosu:
100 gr sade çikolata
100 gr süt kreması

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarini krema kıvamını alıncaya kadar mikserle çırpın. Pudra şekerini ilave edip 5 dakika daha çırpmaya devam edin. Yumurtaları birer birer ekleyip yedirinceye kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu ilave edip kek hamuru kıvamında karıştırın.
2. Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Yarısına kakao ilave edip karıştırın. İki krema torbasına hamurları doldurun.
3. İlk sırayı beyaz-kakaolu-beyaz sırasıyla üç şerit hamur sıkarak oluşturun.İkinci sırayı kakaolu-beyaz-kakaolu sırasıyla sıkın. Hamurunuz varsa bu katlara devam edebilirsiniz. Benim kalıbım biraz büyük olduğundan iki sıraya yetti.
4. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
5. Sos için çikolata ve kremayı benmaride eritin. Kekin üzerine dökerek servis edin.

Cumartesi, Ocak 08, 2005

GELİN GEZMESİ



Bugün okuldan arkadaşlarım bana Selin'in ifadesiyle "Gelin Gezmesi" ne geldiler. Talatcım en sonunda Antakya Kısırını getirdi, yenmeden fotoğraflayabildim ben de. Onlar buna "Sarma İçi" diyorlar. Kısırın bu ismini ilk defa duyuyorum. Koskoca bir borcam dolusu idi, iki kaşık bir şey kaldı. Yukarıdaki fotoğrafta bu yok çünkü resmi onlar gelmeden önce çekmiştim.
Hepinize geldiğiniz ve güzel hediyeleriniz için teşekkür ederim, Nafiye, Talat, Selin, Sevgi, Funda ve Fulya...
Menü; Çikolata Soslu İngiliz Keki, Kestaneli Çikolatalı Kurabiye, Mantarlı Börek, Tül Böreği, Antakya Kısırı

Çarşamba, Ocak 05, 2005

ZEYTİNLİ YEŞİL BİBERLİ POĞAÇA



Zeytinle yeşil çarliston biberi bir arada kullanma fikri yine Emel Başdoğan'a ait. Aslında onun yaptığı poğaça yağda kızartılan bir poğaçaydı ama ben böylesini daha çok seviyorum.

ZEYTİNLİ YEŞİL BİBERLİ POĞAÇA

Malzemeler:

4 su bardağı un
2 yumurta
1 su bardağı ayçiçek yağı
1/2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
150 gr zeytin ezmesi
2 çarliston biber

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Zeytin ezmesi ve incecik doğranmış yeşil biberi karıştırıp hazırlayın.
2. Unu bir kaba alıp 1 yumurta, 1 yumurta akı, sıvıyağ ve kabartma tozunu ekleyerek iyice yoğurun. Eğer hamur sert olusa yavaş yavaş ılık su ilave edebilirsiniz.
3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açın, ortasına zeytin ezmeli içten koyarak kapatın.
4. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin. Üstlerine kalan yumurta sarını çırpıp sürün.
5. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Salı, Ocak 04, 2005

KEK İÇİN SOSLAR

Geçen gün Aylin keklere yaptığım sosların tarifini sormuştu. Ben de sırf ona cevap yazmak yerine böyle bir bölüm açtım. Kayısı ve vişneli soslar çikolatalı tatlılarla daha iyi gidiyor, ahududu ve böğürtlen sosu ise meyveli tatlılarla. Ama istediğiniz kombinasyonlar da yaratılabilir.
Ölçüler de size bağlı aslında, şekerli seviyorsanız miktarını artırabilirsiniz.

1. AHUDUDU SOS

500 gr ahududu
1-2 çorba kaşığı kiraz konyağı(kirsch)
2-3 çorba kaşığı pudra şekeri

Ahududuları mutfak robotunda püre haline getirin. Kirschi ve şekeri katıp yeniden çekin. İnce süzgeçten geçirin.


2. KAYISI SOS

300 gr kayısı kompostosu
1-2 çorba kaşığı kiraz konyağı(kirsch)

Kompostoyu süzün ve suyunu ayırın. Robotta püre haline gelene kadar çekin. Bu kayısı püresini ince süzgeçten geçirin. Biraz kompostonun suyundan ekleyerek akıcı bir kıvama getirin. Kirschi de katıp biraz ısıtın. Sıcak servisi güzel oluyor.

3. ÇİLEK SOS

650 gr çilek
2-3 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı kiraz konyağı(kirsch)

Çileği ayıklayıp yıkayın ve robotta püre haline getirin. Kirsch ile şekeri de ekleyip yeniden çekinve ince süzgeçten geçirin. Buz gibi soğuk servis edilmeli.

4. VİŞNE SOS

500 gr vişne
1,5 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı kirsch

Vişnelerin yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın. Robotta iyice çekin, nişasta, şeker ve kirschi de katarak biraz daha çekin. Ocakta kaynatmadan pişirin. İnce süzgeçten geçirin.


Pazartesi, Ocak 03, 2005

HUMUS-PATLICAN SALATASI




Patlıcan salatası ve humus da yılbaşı sofrasından. Meze tarzı, soğuk yenebilen yiyecekleri her zaman sıcak yemeğe tercih ediyorum. Etmeyenler için de bunlar yemek yanına, içki altına pek güzel gidiyor.

HUMUS

Malzemeler:

250 gr nohut
1 su bardağı tahin
5-6 diş sarımsak
1/2 su bardağı su
2 adet limonun suyu
Tuz

Yapılışı:

1. Bir gün önceden ıslattığınız nohutları iyice pişirin, kabuklarını soyun ve robottan geçirin
2. Tahin, ezilmiş sarımsaklar, tuz, su ve limon suyunu çırpın. Nohutla karıştırın.

Not: Humusun üzerine zeytinyağında kızdırdığınız kimyon, sumak ve kırmızıbiber karışımını da dökebilirsiniz.


PATLICAN SALATASI

Malzemeler:

1 kg. (orta boy) patlıcan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı limon suyu
Tuz


Yapılışı:

1. Patlıcanları birkaç yerinden çatalla deldikten sonra ocakta çevirerek pişirin.Kabuklarını bıçakla soyun.
2. Bir kaseye limon suyu, zeytinyağı, tuz koyup karıştırın.Patlıcanları da katıp bir çatalla ezerek macun haline getirin.


Not: Üzerini maydanoz, domates, dereotu gibi sebzelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Cumartesi, Ocak 01, 2005

ÇİKOLATALI ŞARLOT



Çikolata rüyası denen şey bu işte... Yılbaşı yemeklerimden benim en büyük aşkla sevdiğim şarlot. Yalnız dikkat etmek gerek, bu pasta bu ölçülerle yapılırsa 3200(!) civarı kalori içeriyor, bir porsiyonu ise 200-250. Ancak çok özel günlerde ve yalnız bir dilim hesabıyla yenmeli, sonradan üzülmemek için.
Şarlot için özel fırın kapları var ve benim bunlardan yok, kap şekli benzediği için çelik tencerede yaptım ama yine de yapıştı. Yapacaksanız bunu da göz önünde bulundurmak gerek.
Asıl tarifte şarlotun üstü kalın bir kremşanti tabakasıyla kaplanıyordu. Hem eşim kremalı şeyleri yemediği, hem de pasta kremasız haliyleyken bile yeterince yüksek kalorili olduğundan ben kremşanti sürmedim. Sadece beyaz çikolatayla minik çizgiler çektim o kadar.
Afiyet olsun! Yeni yılınız sağlık, mutluluk ve gönlünüzün gerçekleşmiş dilekleriyle dolu olsun...


ÇİKOLATALI ŞARLOT

Malzemeler:

250 gr bitter çikolata
175 ml koyu sade kahve
200 gr toz şeker
250 gr tereyağ
4 yumurta
Süslemek için bir parça beyaz çikolata

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Çikolataları parçalayıp ısıya dayanıklı bir kaba alın.
2. Üzerine koyu sıcak kahveyi dökün ve karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın.
3. Kabı ateşe koyun, karıştırarak kaynama noktasına getirin.
4. Üzerine şeker ve tereyağını ekleyin, iyice eriyip yine kaynama noktasına gelene dek karıştırın.
5. Kabı ateşten alın ve sürekli ve hızla çırparak tek tek yumurtaları ekleyin.
6. Karışımı süzerek, yağlanıp unlanmış fırın kabına alın, yaklaşık 70 dakika kadar pişirin.
7. Bir gece buzdolabında bekletin, ertesi gün dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.